Za ženou moudré kuráže

Autor: Josef Skála | 8. 5. 2023

Udeřila smutná zpráva. Čtvrtého května nás opustila Doc. PhDr. Věra Beranová, CSc., přední česká teoretička a historička umění. Zdobil ji půvabný čtyřlístek. Spojoval nevšední erudici a pokrokový étos - s vlastenectvím a charakterem, které nejsou na prodej. Právě jejich souhrou uměla oslovit desítky ročníků svých univerzitních posluchačů. V Praze i Bratislavě, Olomouci, Ústí nad Labem i Prešově.

Knižních monografií vydala rovný tucet. Počínaje Estetikou socialistického způsobu života (1986) přes dvoudílné Kapitoly z dějin českého estetického myšlení (2000 a 2003) až po svůdně nazvané Dějiny v umění, umění v dějinách (2015). Řadu odborných statí publikovala v žurnálu Výtvarný život a sbornících Acta Culturologica, Acta Universitatis Purkynianae, také však Facultatis Philosophicae Universitatis Presoviensis a dalších zahraničních odborných periodicích.

Nebyla z akademiků, které to z chrámu vědy vytáhne leda na katedrový stupínek. Patřila k tahounům hned několika organizací, které za český emancipační azimut kříží kordy s prolhanou přesilovkou. Obohacovala je úctyhodnou intelektuální převahou. Uměla jí prolamovat i bariéry hlouposti a zloby. Zvlášť dobře se to dařilo Věrčině galerii, jíž lidem přiblížila velká témata a postavy našeho umění z prvých dekád po osvobození. Byla jen jednou z mnoha součástí její bohaté publicistiky. Na těchto stránkách i v jiných levicových médiích.

Výroční cenu Unie českých spisovatelů obdržela už v roce 2014. Vedle Ceny Josefa Dobrovského i řady dalších prestižních ocenění.

Skvělou kolegyni ztrácíme i my v Institutu české levice. Obrat ke žhavým tématům, mnohem širšímu okruhu spoluhráčů i publika, který v něm prosazujeme od loňského jara, podpořila bez výhrad a navýsost kvalifikovaně. Odešla nad řadou společných plánů a rozdělaných projektů. Chybět nám bude i její milý naturel.

Čest její světlé památce!

Foto