Autor: Jezevec | 13. 9. 2024
Bertíkova pivní kuchařka aneb recepty s pivkem na každý den Venuše. Praha: Institut české levice 2024. ISBN 978-80-908974-5-8 (pdf). 200 s. Netradičně pojatá kuchařka servíruje 224 hlavních receptů (plus bonusy). Dostupná je v sekci „Elektronické publikace ke stažení“.
„Český duch může sice na čas bloudit, rozmach mohutného jeho křídla může ho zanést někdy třeba až na kraj světa, ale k pivu vrátí on se najisto vždycky zase!“ (Jan Neruda)
Pivo – především český ležák – je naším bytostně národním nápojem. Je mokem navýsost společenským, vlasteneckým, levicovým (i pravicovým). Pivní kuchařka usiluje přispět k zachování české pivní & hospodské kultury, která je v těžkém ohrožení a postupně mizí i již zcela zaniká. Přesněji je cíleně likvidována, včetně české Hospody jako národní instituce.
Tradiční českou kuchyni pivo provází coby nepostradatelný pomocník při trávení. Přizveme-li pivko i do kuchyně, stává se z našeho národního tekutého chleba působivá ingredience. Nabízí nové, překvapivé možnosti ve slaných i sladkých receptech. Pivo pokrmům dodává osobitý šmrnc a mnohdy usnadní i jejich přípravu. Zájemcům je nabízeno celkem 435 návodů na přípravu chuťovek, polévek, hlavních jídel, příloh, dezertů a nejrůznějších specialit tuzemských i exotických. Rekapitulovány jsou zásady vaření s pivem a kuchyňské vychytávky. Včetně tipů ohledně různých pivních stylů, mixovaných nápojů, párování piva s jídlem, přípravy pálivostí s chilli anebo námětů na výlety za poznáváním piva. Recepty jsou uvozeny pivními moudrostmi, aforismy, příslovími či songy atp. Autor ukrytý za dlouholetou přezdívku Jezevec v e-publikaci úročí bohaté zkušenosti s pivem za více jak 40 roků.
Více: knihovnička IČL